Psycholoog Jan Slegers

 JAN SLEGERS

GZ-PSYCHOLOOG
Supervisor VGCt

Pontanusstraat 32
Rustenburgerstraat 144-D/148-C Amsterdam

Tel. 06 - 139 183 72

 


 

BIG-Geregistreerd


NIP

NVGZP

VGCt

MyMindspace

Literatuur

Behandelgesprekken zijn vaak beperkt. Sommige mensen vinden het prettig om naast de gesprekken ook zelf nog iets te lezen. Op deze manier kan men vaak ook het behandelproces versnellen.

Hieronder vindt u een overzicht van de boeken die ik regelmatig adviseer aan mijn cliënten.

Tevens staan hier bestanden van artikelen, teksten en gedichten als bijlage, die u wellicht kunnen inspireren. 

 

Angst vrij / Anxiety Free

Robert L. Leahy

Een duidelijke beschrijving van de meest voorkomende angst klachten. De auteur leert u uw angstklachten beter te begrijpen en ook hoe u uw angstklacht kunt overwinnen.

Anxiety Free explores how preprogrammed rules of reaction, which are a product of the evolutionary process, keep us in the grip of anxiety. For each anxiety disorder, Leahy shows how our fears and unchallenged assumptions stand in the way of our freedom.

 

Negatief Zelfbeeld / Build your confidence with CBT

Manja de Neef

Voor mensen die van hun negatief zelfbeeld af willen. Je leert een zelf en genuanceerd beeld van jezelf op te bouwen. Uit het boek spreekt begrip en en erkenning voor de moeite die het kost om tegen het bestaande negatieve zelfbeeld op te boksen. Met behulp van de oefeningen ga je geleidelijk anders naar jezelf kijken en je anders gedragen. 

Using CBT exercises to understand what drives your low self-esteem, you will learn how to recognize your strengths and keep your inner critic at bay.

 

Dwang

Manja de Neef

Voor mensen die van hun dwangklachten af willen. Informatie  over de stoornis, het ontstaan en voortbestaan van de klachten, de rol van mensen in je omgeving en over de behandeling. Je leert hoe je een stappenplan maakt en hoe je dat in tien weken kunt uitvoeren. Ieder hoofdstuk bevat informatie en huiswerkopdrachten en de theorie wordt aangevuld met praktijkvoorbeelden. Overzichtelijk en bijzonder praktisch.

 

Vals Alarm, leven met een dwangstoornis

Menno Oosterhof

Wat gaat er om in mensen met een dwangstoornis? De auteur put niet alleen uit eigen ervaringen en kennis als psychiater, maar ook uit zijn eigen belevingen als dwang patient. Behalve over smetvrees of controledwang schrijft Oosterhoff ook over de angst voor onvolledigheid, dingen compleet te maken, allerlei andere ongewenste indringende voorstellingen over agressie of seks en over dwang om handelingen steeds opnieuw te doen.

WEG VAN HET PIEKEREN

Filip Raes (Hoogleraar KU Leuven, psychotherapeut)

Het boek leest vlot en Raes legt op organische wijze uit wat piekeren is en welke methode die hij uit alle benaderingen heeft gedestilleerd. Nadat je het boek hebt gelezen, weet je wat je als piekeraar moet doen. i

 

De kracht van Kwetsbaarheid / Daring Greatly

Brené Brown

Als sociaal wetenschapper heeft de auteur jarenlang onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Op een prettig leesbare, humoristische en kwetsbare wijze brengt zij verslag uit van haar onderzoek en prikkelt ze de lezer om met meer compassie te leven.

 

De moed van imperfectie / The gifts of imperfection

Brené Brown

De moed om niet perfect te zijn in een wereld die gericht is op perfectionisme. Kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbinding.

 "This important book is about the lifelong journey from 'What will people think?' to 'I am enough.' Brown's unique ability to blend original research with honest storytelling makes reading The Gifts of Imperfectionlike having a long, uplifting conversation with a very wise friend who offers compassion, wisdom, and great advice."
—Harriet Lerner, New York Times best-selling author of The Dance of Anger and The Dance of Connection

 

De mythe van het perfectionisme

Bert van Dijk

Zowel de voor als de nadelen van het perfectionisme worden beschreven. Inzichten worden afgewisseld met intervieuws met spraakmakende perfectionisten. Voor situaties waarin perfectionisme problematische vormen aanneemt wordt een methode aangerijkt om anders om te gaan met dat perfectionisme.

 

Denk je sterk

F. Sterk & S. Swaen

Vaak ondermijnen wij ons zelfvertrouwen met allerlei negatieve zelfspraak. Dit boek kan u inzicht hierin versterken. Het biedt technieken uit de cognitieve gedragstherapie om deze wijze van automatisch denken te veranderen en een meer positieve kijk op u zelf te versterken.

  

Geweldloze Communicatie / Nonviolent communication

M. B. Rosenberg

Leren effectiever te communiceren. Vaak maken we verwijten, stellen we eisen of manipuleren we de ander zonder dat we ons dat bewust zijn. Deze manier lijdt vaak  tot een negatieve spiraal. Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt dat het ook anders kan. Doormiddel van aandacht en respect voor wederzijdse behoeften verloopt de communicatie bevredigend voor beide partijen.  

 

Je gevoel de baas / Change how you feel by changing the way you think

D. Greenberger & Ch. Padesky

Een praktisch werkboek om de negatieve automatische gedachten inzichtelijk te maken en te veranderen.

 

Leven in je leven / Reinventing your live

J. Young & J. Klosko

De negatieve automatische gedachten of gedachtenpatronen worden in dit boek vertaald als ‘valkuilen’( bv. faalangst, eenzaamheid, problematische relaties). Met vragenlijsten en tests kunt u uw eigen valkuilen herkennen en leren te ontwijken.

 

Leven met een paniekstoornis

F. Sterk & S. Swaen

Op een heldere wijze worden in dit boek de belangrijkste aspecten van een paniekstoornis uitgelegd. Zowel de kenmerken als de behandelingsmethode en zelfhulptechnieken.

 

Liefde is een werkwoord

A. Vansteenwegen

Voor partners om uw relatie en uw rol daarin te beter te begrijpen. Oplossingen om het gevoel van saamhorigheid te versterken.

 

Leren lijden

Martin Appelo

Dit boek geeft een heldere definitie van lijden op basis van oosters en  westers denken. Appelo onderscheidt verschillende vormen en geeft aan hoe daarmee kan worden omgegaan. Aan de hand van vijf ervaringsverhalen laat hij zien hoe het lijden op een vriendelijke manier geleden kan worden. 

 

Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten

Astrid Blok & Jan Houtveen

Waardevolle informatie voor iedereen die met onverklaarde lichamelijke klachten te maken heeft. Het geeft inzicht in de mogelijke oorzaken van het ontstaan en het blijven voortduren van de klachten. Daarnaast is beschreven wat je zelf kunt doen om de gevolgen van de klachten te beperken en het lijden eronder te verminderen. 

 

Verademing

Bram Bakker & Koen de Jong

Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie en sneller afvallen. Zonder een fysieke inspanning is een gezonde ademfrequentie vier tot acht keer per minuut. Veel mensen ademen continu sneller, tot meer dan twintig keer per minuut. Dat is zinloos en energievretend en het is oorzaak van uiteenlopende klachten als burnout, depressie, concentratieproblemen, angststoornissen, slaapproblemen etc.

 

Patronen doorbreken

Hannie van Genderen, Gitta Jacob & Laura Seebauer

Wanneer je steeds weer dezelfde fouten maakt, terwijl je je hebt voorgenomen om de volgende keer anders te reageren. Patronen die hardnekkig zijn leer je in dit boek beter te herkennen en  te doorbreken.

 

Piekeren / Stop Worrying

A. Kerkhof

Een praktisch zelfhulpboek om in vier weken je aanhoudend gepieker te verminderen, Voor 28 dagen vind je in dit boek oefeningen om op die manier uiteindelijk een patroon te ontwikkelen waarin je minder piekert en beter in staat bent om het piekeren te doorbreken.

A practical book based on CBT (Cognitive Behaviour Therapy) with a solid explanation on worrying and two 15minutes exercises per day during 4 weeks. All focused on braking your pattern of worrying.

Attachments:
Download this file (007_Automatische gedachten.pdf)Automatische Gedachten[wat zijn automatische gedachten]60 kB
Download this file (007_Denkfouten.pdf)Denkfouten[Denkfouten A.T.Beck]45 kB
Download this file (007_DURF.pdf)Durf[Durf, gedicht van Arthur Lava]15 kB
Download this file (007_ITHAKA.pdf)Ithaka[Gedicht van K.P. Kavafis, 'ITHAKA']33 kB
Download this file (007_schema_change_article_permissions.pdf)Schemas[Schema Change Processes in Cognitive Therapy]352 kB
Download this file (007_Wees niet bang.pdf)Wees niet bang[Gedicht van Freek de Jonge, 'Wees niet bang']40 kB
Download this file (assertiveit.pdf)assertiviteit[vier stappen]49 kB
Download this file (AVG privacyverklaring.pdf)AVG privacyverklaring.pdf[AVG Privacy verklaring]4 kB
Download this file (dwang.pdf)Menno Oosterhoff[dwang]63 kB
Download this file (EMDR_Folder_Clienten.pdf)EMDR folder[ ]659 kB
Download this file (NZA privacy verklaring.pdf)NZA privacy verklaring.pdf[privacyverklaring]40 kB
Download this file (schemather Psychol mag12.pdf)Schematherapie[Psychologie magazine dec12]7276 kB
Download this file (sociale fobie in het kort.pdf)sociale fobie / social phobia[a brief approach]63 kB
Download this file (VERADEMING.pdf)Verademing[adem oefening]49 kB
Download this file (zelfreflectie.pdf)zelfreflectie en zelfbewustzijn[waarom en hoe zelfreflectie]46 kB