Psycholoog Jan Slegers

 JAN SLEGERS

GZ-PSYCHOLOOG
Supervisor VGCt

Pontanusstraat 32
Rustenburgerstraat 144-D/148-C Amsterdam

Tel. 06 - 139 183 72

 


 

BIG-Geregistreerd


NIP

NVGZP

VGCt

MyMindspace

Over mijzelf

In 1996 ben ik afgestudeerd in de klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds die tijd ben ik  werkzaam in de ambulante geestelijke gezondheidszorg, waarvan de laatste achttien jaar als eerstelijns psycholoog, per 2014 bekend als de Generalistisch Basis GGZ.

Ik ben BIG geregistreerd GZ-psycholoog en gespecialiseerd als cognitief gedragstherapeut VGCT en als zodanig lid van de VGCT. In mijn behandeling maak ik veel gebruik van die benadering mede omdat ze 'evidenced based' is, alsook een duidelijke structuur biedt en daarmee de behandeling overzichtelijk maakt. Daarnaast schuw ik andere interessante en effectieve benaderingen niet. Benaderingen waar ik ook feeling mee heb zijn onder andere: mindfullness, schema therapie en lichaamsgericht werk zoals Pesso psychomotore therapie.

Voor mijn studie psychologie heb ik in de sales en marketing gewerkt. Rond mijn dertigste realiseerde ik mij geen voldoening uit mijn werk te halen en liep ik tegen mijn grenzen aan. Een tijd van zelfonderzoek resulteerde in de opleiding psychologie en nu werk ik inmiddels bijna vijfentwintig jaar in dit vak. Ik prijs me bijzonder bevoorrecht dat ik door anderen in vertrouwen wordt genomen en gevraagd wordt om bij te dragen aan hun proces. Ik ben ervaren in kortdurende behandelingen en diagnostiek als ook groepsbehandelingen en preventieve groepstrainingen. In 2014 heb ik een basisopleiding Schema therapie gevolgd. De visitatiecommissie van het NIP heeft mij in 2016 gevisiteerd en als voldoende beoordeeld. In april 2017 heb ik de opleiding tot supervisor voor de Vereniging van Cognitieve Gedragstherapie(VGCT) afgerond. Eind 2018 heb ik via het BECK Institute Philadelphia een cursus Cognitive Behavior Therapy. Begin 2019 heb ik de basis opleiding EMDR afgerond en in 2020 de vervolgopleiding EMDR

Ik ben Gz-psycholoog (BIG) en lid van de Nederlandse Vereniging van BIG geregistreerde psychologen: GZ-Psychologen, klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen (NVGZP), Nederlandse vereniging van psychologen (NIP)  en van de Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie (VGCT). Sinds 2017 ben ik ook supervisor van de VGCT en sinds 2021 ben ik lid van lid van de Vereniging EMDR Nederland (VEN)

Registratie BIG-59063139425. 

Mijn manier van werken

Mijn ervaring is dat wij mensen beter in staat zijn onze problemen aan te pakken wanneer wij begrijpen wat de functie is van ons probleem en wat voor invloed wij daar op hebben.

Als therapeut zie ik het als mijn taak u te helpen bij dat zelfonderzoek. Met die kennis bent u vervolgens beter in staat uw automatische gedachten (zie cognitieve gedragstherapie) te herkennen, die vooraf gaan aan de vervelende gevoelens en/of aan een probleem.

Na deze fase waarin u meer inzicht heeft ontwikkeld in uw eigen functioneren gaan we verder met de veranderingsfases. Door mijn manier van vragen leert u realistische gedachten te ontwikkelen die leiden tot minder vervelende gevoelens en problemen.

Ik heb bemerkt dat deze open manier van werken mijn ciënten in staat stelt het leerproces dat ze ervaren hebben in de therapie, in het dagelijks leven in de praktijk kunnen brengen.

Mijn doel is u te helpen, zodat u uiteindelijk uzelf kunt helpen.

Indien u hiermee akkoord gaat zal ik de verwijzer, na ons eerste gesprek en na afsluiting, een kort verslag sturen van mijn bevindingen. Deze rapportage wordt vooraf met u besproken. Indien nodig zal ik tussentijds telefonisch of schriftelijk contact met de verwijzer hebben.

E-HEALTH Per 2015 zal ik in geval van bepaalde problematiek ook gebruik gaan maken van E-health in samenwerking met MyMindspace Het behandelpakket dat MyMindspace biedt is een gestructureerde aanpak waar cliënten thuis mee aan de slag kunnen wanneer hen dat uitkomt. Tegelijkertijd worden online behandelingen afgewisseld met persoonlijk contact met de behandelaar waardoor ook het online contact persoonlijk blijft. 

EMDR Begin 2019 heb ik een EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) gevolgd en in 2020 ben ik gestart met de vervolgopleiding. EMDR is samen met CGT een van de behandelwijze die volgens het Trimbos instituut de voorkeur heeft bij de behandeling van PTSS. Tegelijkertijd blijkt EMDR ook goede effecten bij de behandeling van fobieën, paniekstoornis en obsessieve stoornis.

BEELDBELLEN Dit is een eenvoudige manier van zorg op afstand. In een beveiligde omgeving (AVG wetgeving) hebben wij met beeld en geluid persoonlijk contact zonder dat u uw huis uit hoeft. Soms is dat even wennen, maar de ervaring leert dat dat vaak sneller gaat dan verwacht en men deze nieuwe vorm van behandelen als veilig en vertrouwd ervaart. Voor beeldbellen maak ik gebruik van WESEEDO. Hoe gaat dit in zijn werk: per e-mail krijgt u via WeSeeDo een uitnodiging van mij. In die uitnodiging vindt u een link die u op of kort voor de afspraak selecteert. Via deze link komt u in de digitale wachtkamer. Van hieruit kan ik  het gesprek direct starten. De verbinding wordt door de applicatie tot stand gebracht, deze is per sessie uniek en versleuteld, waardoor data alleen voor ons beide beschikbaar is. WeSeeDo slaat geen gegevens op (op servers of in browsers) zodat er geen data achterblijft.  Kan via de mobiel en via de desktop gebruikt worden. Uiteraard is bij beide bellers een camera en microfoon nodig (ingebouwd als er een camera is).